Belgian Ringsport
Wat is de bedoeling van deze site ?
Van kindsbeen af maken honden deel uit van mijn dagelijks leven. Eind jaren 80 kwam een hond, van een eerder groot type, deel uitmaken van mijn gezin . Hierdoor ging ik op zoek naar een hondenclub met als doel voormelde hond een juiste opvoeding te geven. Van het een kwam het ander en al snel kwam ik in contact met het competitieve aspect van de hondensport. Een microbe die mij sindsdien niet meer heeft losgelaten.
Ondertussen mocht ik kennis maken met de Mechelse Herder, een fantastisch hondenras, aan hetwelk ik mijn hart heb verpand. Na jaren gehoorzaamheidswedstrijden te hebben gespeeld, maakte ik de overstap naar een (voor mij) nieuwe discipline binnen de hondensport, meerbepaald de Belgische Ringsport. In de praktijk betekent dit trainen, trainen en nog eens trainen, het land rond rijden, van de ene wedstrijd naar de andere, in contact treden met fantastische (vaak prettig gestoorde) lotgenoten, het is in feite een levensstijl geworden.
Dag na dag kom ik via mijn sport in contact met heel wat mensen. Vaak zie ik sommigen onder hen geïnteresseerd in mijn richting kijken en al even vaak eindigt het gesprek met de vraag wat ik dan zo allemaal met mijn hond doe. En dan wil ik zo graag, in een paar minuutjes, mijn passie toegelicht zien, maar al even vaak moet ik dan vaststellen dat de meesten onder hen totaal niet begrijpen wat ik juist wil zeggen.
Ik hou ook van fotografie, filmpjes en websites maken. En zo groeide het idee om te proberen mijn passie toe te lichten via een website.
Er bestaan natuurlijk al heel wat sites met daarop de nodige info, maar vaak zijn deze sites bestemd voor insiders.
Mijn bedoeling is om op een zo eenvoudig mogelijke wijze mijn hobby toe te lichten.
De ringsport of het ringprogramma voor honden betreft eigenlijk een sport voor honden waarbij getraind wordt op verdediging van de meester en voorwerpen, alsook op aanvallen, en waarbij het geheel gebaseerd is op doorgedreven gehoorzaamheid. Toch moet men zich bij de ringsport niets agressiefs voorstellen.
Om te slagen in deze sport heeft men stabiele honden nodig die men ten alle tijden onder controle heeft. Deze honden mogen uiteraard enkel bijten op commando. En misschien nog belangrijker, zij dienen onmiddellijk los te laten op bevel.
Daarom wordt in de ringsport of het ringprogramma ook de onderbroken aanval voorzien, waarbij een hond, net voor het inbijten, het bevel krijgt om terug bij zijn meester te komen, een ultieme vorm van gehoorzaamheid.
De ringsport wordt meestal beoefend door hondenliefhebbers en honden die zeer actief bezig zijn met hun hobby/passie.
De opleiding van de honden is analoog aan de opleiding tot politiehond, maar dan nog iets verregaander.
In tegenstelling tot bij de gehoorzaamheidstraining, waarbij hond en meester één team vormen, is er bij de "bijtsport-disciplines" een "derde" en niet onbelangrijke partner van doen, meerbepaald de pakwerker. De pakwerker of assistent (of appache) gaat een belangrijke schakel vormen in de opleiding en training van de hond.
Het ringprogramma kan worden ingedeeld in drie grote deelaspecten, drie verschillende disciplines. Ik tracht ze U stuk voor stuk toe te lichten.
De Mechelse herder is een waakzame en actieve hond. Naast zijn aangeboren geschiktheid als bewaker van de kudde beschikt hij over de eigenschappen van waakhond voor huis en erf. Deze hond leert snel, maar heeft wel een baas nodig die de touwtjes strak in de handen houdt. Hij kan anders wat dominant worden. Verder is hij werkwillig, heeft hij een groot uithoudingsvermogen en is hij temperamentvol en intelligent. Hij is trouw aan zijn baas. De Mechelse herder kan als waakhond, verdedigingshond, gezinshond, sporthond en politiehond in dienst gesteld worden.
Hij die zegt dat men geluk niet kan kopen, dacht niet aan een Mechelse Herder ...
Wenst U meer te weten over deze leuke hondensportdiscipline ?
Neem ook eens een kijkje op de officiële website : www.belgiumring.org
of stuur mij een persoonlijk bericht via onderstaand contactformulier.
Powered by Alotta